Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Satisfer les demandes de turisme dels col·lectius amb discapacitat

BARCELONA - 03/11/2016


La jornada "Solucions innovadores per a un turisme per a tothom", organitzada per la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi, va debatre les dificultats i els reptes de l'accessibilitat en el sector. A més d'una necessitat, la creació de productes i serveis adaptats al col·lectiu de discapacitats, el 15% de la població mundial, suposa una oportunitat de negoci per a la indústria turística. Les principals conclusions de la jornada van ser la necessitat de més flexibilitat per entendre la diversitat, de més sensibilització, de més informació i, a més, assumir estratègicament l'accessibilitat en l'àmbit empresarial."Solucions innovadores per a un turisme per a tots" va ser organitzada per la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi de la Universitat Ramon Llull amb motiu del Dia Mundial del Turisme, que enguany té com a lema "Turisme per a tothom". Els participants en la jornada van insistir en la importància d'entendre l'accessibilitat a productes i serveis turístics d'aquest col·lectiu com una oportunitat de negoci per a empreses i institucions, sent a més un client amb el qual, gràcies a la sensibilització, es genera un alt grau de fidelitat.

Creació d'entorns

El 15% de la població mundial té una discapacitat i el turisme accessible representa la creació d'entorns que tinguin en compte les necessitats de tots, considerant que les persones que tinguin qualsevol tipus de discapacitat, tant de mobilitat, visió, audició o cognició, puguin fer ús dels serveis i productes turístics sense barreres. Durant l'acte es va presentar la nova Càtedra HTSI de Turisme Responsable i Hospitalitat, que té com un dels seus objectius principals generar investigació i oferir formació per contribuir a la millora de l'accessibilitat al turisme per a tots els col·lectius.

La jornada va comptar amb la presència del dibuixant i il·lustrador Miguel Gallardo, que va exposar la seva experiència personal amb la seva filla Maria, amb trastorn de l'espectre autista. Gallardo va apuntar que comptar amb "personal privada i amb paciència així com amb equips d'assistència, i disposar d'informació gràfica en forma de pictogrames" milloraria l'experiència de persones amb discapacitat i les seves famílies a l'hora de viatjar. Gallardo va posar com a exemple de bones pràctiques al parc Disneyland París, destí preferit per moltes famílies amb autisme "perquè ens tracten bé. Volem una mica d'atenció i discriminació positiva".

Catàleg de bones pràctiques

La taula rodona posterior va recollir bones pràctiques i reptes de la indústria del turisme en accessibilitat. Javier Blázquez, coordinador tècnic de Projectes Internacionals i director d'Accessibilitat i Innovació en Fundació Once ha subratllat la realització de manuals d'accessibilitat liderats per l'ONCE al costat de l'Organització Mundial del Turisme i l'Organització Europea de Turisme Accessible. Per la seva banda, Javier Torrescasana, CEO a Barcelona Special Traveler, va lamentar en la seva intervenció la falta de formació, ja que "molts professionals del turisme no saben com tractar a les persones amb discapacitat" i va reclamar poder donar la informació adequada al client.

El debat va comptar amb l'experiència de primera mà de la il·lustradora Nina Roma, que va explicar les dificultats i reptes de viatjar en cadira de rodes i va proposar alguns aspectes de millora fonamentals, com fer accessible els banys i apostar per recepcions d'hotel sense barreres. També van participar en la taula rodona Irene Calvís, del Servei de Relacions Públiques a la Fundació Gran Teatre del Liceu, i Noemí Balmaña, psicòloga i directora del centre IDAPP, així com Mónica Cerdán, codirectora de la Càtedra HTSI de Turisme Responsable i Hospitalitat.


El dibuixant Miguel Gallardo durant la seva conferència

Transferència de coneixement

Cerdán va destacar el paper fonamental de la formació "per fer no només transferència de coneixement sinó també ser capaços de transmetre un retorn en formació perquè els estudiants es converteixin en futurs directius formats en valors." També es va presentar el projecte "Ales per l'Autisme", integrat a la Càtedra i iniciat el passat mes de febrer en col·laboració amb Vueling i Aena, per donar autonomia a l'hora de volar en avió a les famílies amb nens amb Trastorn de l'espectre autista.

Cristian Palazzi, co-director de la Càtedra costat de Cerdán, va exposar que el principal objectiu és "ser un referent per a empreses, organitzacions i institucions, i aconseguir millorar la competitivitat del sector". "Volem oferir eines per entendre el turisme responsable i l'hospitalitat i per co-crear solucions per a un turisme per a tothom. El turisme responsable no existeix. El que hi ha d'haver és la gestió responsable del turisme ", ha conclòs Palazzi.