Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Sustainable Brands Barcelona aposta per l'economia circular


BARCELONA - 31/05/2016


Sustainable Brands Barcelona tanca les portes de la seva segona edició, celebrada els passats dilluns i dimarts, 23 i 24 de maig, amb importants conclusions sobre la sostenibilitat de les empreses. Per exemple, la directora de les jornades, Sandra Pina, va obrir la segona edició d'aquest esdeveniment internacional dient que "la sostenibilitat no és una obligació, però sí que és un llegat". Aquesta afirmació va ser pronunciada davant més de 450 assistents de 30 nacionalitats. Les jornades es van enfocar en compartir inspiració i aportar valor a la forma d'entendre el món i els negocis des del prisma de la sostenibilitat.Més de 40 ponents nacionals i internacionals van intervenir sota el concepte "How Now", plantejant solucions i eines amb les quals les companyies estan avançant en les seves estratègies, aconseguint un impacte mediambiental i social positiu i incorporant la sostenibilitat entre els seus valors de marca. José Illana, soci de l'empresa organitzadora, Quiero Salvar el Mundo Haciendo Marketing, va afirmar que "la sostenibilitat és el millor negoci, el llegat que hem de deixar a la següent generació", posant de manifest com les empreses cada vegada són més conscients de la necessitat de canviar el seu model de negoci per a participar en la creació d'un món millor.

Consumidors i marques, innovació i creativitat

Entre els conceptes que es van llançar al llarg de les dues jornades de ponències de Sustainable Brands 2016 Barcelona, destaquen les de Miguel Mira, director de comunicació de Coca-Cola, que va explicar que "la confiança del consumidor és clau per al futur del negoci i la sostenibilitat és la capacitat de satisfer les necessitats dels consumidors i donar-li a la següent generació un món millor". Andrew Winston, autor del best-seller 'The big pivot', ha manifestat que a les noves generacions de consumidors se'ls atreu a través de la innovació, ja que "estan disposats a pagar més per productes d'etiqueta neta", assegurant que apostar per la sostenibilitat és un model de negoci rendible i de futur.
Pío Cabanillas, director general de Màrqueting Global i Imatge Corporativa d'Acciona, va afirmar que "la sostenibilitat té la seva recompensa. El 72% dels consumidors pagaria més per una marca en la qual confien". Per al CEO de Codorniu, Javier Pagés, "la sostenibilitat hauria de ser la forma de treball de qualsevol empresa". Una cosa semblant opina Teresa Ribera, directora de IDDRI, que va indicar que les estratègies sostenibles també passen per "involucrar els empleats en la cultura responsable de la marca". També va matisar que el veritable impuls "de la transformació és que les persones vulguin saber el que hi ha darrere de cada producte".

Disseny, producció, reutilització i reciclatge

L'economia circular va envair la majoria de ponències de la segona jornada. Sobre aquest concepte, William McDonough, Chief Executive de McDonough Innovation va explicar que "la conjunció intel·ligent de la nova forma de fer les coses és sumar, no haver de triar: resultats i principis, eficiència i valors, impacte humà i beneficis, sostenibilitat i marques". Andy Ridley, CEO de Circle Economy va coincidir amb McDonough en el fet que "el disseny i la innovació és imprescindible per potenciar l'economia circular al món", i finalment Marcos López Brea, director i fundador d'Ubuntu, va apuntar algunes de les barreres de l'economia circular actualment com "la falta d'inversions en el disseny d'un producte circular, el que fa més difícil la reutilització, la reparació, la re-fabricació i el reciclatge".
El director europeu de sostenibilitat en Interface, Ramón Arratia, ha subratllat que "és crucial treballar amb una cadena de subministrament i proveïdors que també busquin reduir l'impacte mediambiental dels productes finals" . En un sentit més pràctic, el president i director de Ecoalf, Javier Goyeneche, va explicar com produir nous productes de gran qualitat i disseny a força de residus, i ha afirmat que "es pot aconseguir disseny sense utilitzar recursos naturals indiscriminadament. Reconvertir les escombraries en coses boniques, en positivitat".