Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Smart City Expo, tecnologia
intel·ligent aplicada a la RSE


BARCELONA - 30/11/2015


Smart City Expo, el saló dedicat a promocionar i fomentar solucions i serveis per a les ciutats intel·ligents, va celebrar la setmana passada la seva major i més ambiciosa edició. Al llarg de tres dies, van estar presents a les instal·lacions de Gran Via de Fira de Barcelona 500 ciutats, 450 expositors i 400 ponents per proposar alternatives en àmbits i disciplines com mobilitat, eficiència energètica, medi ambient, gestió demogràfica, urbanisme i economia del coneixement. En el marc d'Smart City Expo, es va poder comprovar l'estreta relació entre les solucions que es proposen per a millorar les ciutats i la Responsabilitat Social Corporativa. Exemples d'això són empreses presents al saló com Evolo, SIMBIM Solutions o The Social Coin.

Iniciatives responsables

L'empresa de Vitòria Evolo proposa un model de negoci en el sector del transport de petites mercaderies amb vehicles a pedal i sense emissions. Aitzol Fernández, màxim responsable d'Evolo, explica que "més que vehicles, desenvolupem models de negoci adequats a les necessitats de l'usuari i l'ensenyem com pot guanyar més diners i tenir un negoci sostenible amb uns vehicles que comporten uns determinats avantatges sobre els vehicles tradicionals".
SIMBIM Solutions està especialitzada en l'aplicació d'un programari de disseny que crea models de realitat virtual desenvolupats a partir d'informació. Aquesta tecnologia pot potenciar aspectes com l'eficiència energètica i la gestió responsable d'edificis i espais diversos. Ioanna Alsasua, cofundadora de SIMBIM Solutions, argumenta que "quan parlem d'eficiència parlem d'estalvi de costos, però també de presa de millors decisions pel que respecta a la sostenibilitat. Si podem saber com es comportarà un edifici abans de construir-lo, per exemple, pel que fa a la eficiència energètica, tindrem millors eines per prendre decisions i avançar cap a l'eficiència".
Finalment, the Social Coin, ha desenvolupat un conjunt d'eines online que permet a una empresa gestionar la seva RSE a partir de les propostes i iniciatives dels seus treballadors. Un dels fundadors d'aquesta companyia, Koldo Goikoetexea, indica que "es tracta d'una plataforma digital que es composa d'una aplicació i una xarxa social, anomenada The True Social Network. Aquestes eines permeten als treballadors ser proactius creant accions positives que són gamificades i gestionades per l'empresa".Emprenedors i premis

La presència de Social Coin al certamen s'emmarca dins de l'acord de col·laboració entre Smart City Expo i el programa d'emprenedoria 4YFN, Four Years From Now de la Mobile World Capital Barcelona i l'associació d'operadors de mòbils GSMA. Aquesta iniciativa té com a horitzó el foment de solucions responsables basades en tecnologies mòbils. D'altra banda, la Smat City Plaza mostrava iniciatives premiades pel saló,d'entre les que destaquen les ja esmentades bicicletes de transport eVolo, un sistema de balises urbanes que informa els invidents d'obstacles i situacions a través del mòbil, o diverses aplicacions dels drons en la millora de les ciutats.