Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

6ª "Setmana de la RSE", posar
en valor empreses responsables


BARCELONA - 04/11/2015


Del 10 al 14 de novembre se celebra la 6ena Setmana de la Responsabilitat Social a Catalunya organitzada per la consultora Ingenieria Social i l’Associació +Responsables. La fira aplega durant cinc dies empreses, administracions, entitats socials i ciutadans que tenen com a denominador comú el compromís amb la responsabilitat social a Catalunya.
La directora d’Ingenieria Social i presidenta de l’Associació +Responsables, Elena López, explica a ImplicaRSE que “més del 60% del públic assistent és públic d’empresa, i també empreses vinculades al Tercer Sector, administracions públiques i ciutadans compromesos i amb ganes d’aprendre nous models de gestió basats en la RSE”. Durant la 6ena Setmana de la RSE a Catalunya, a diferents espais de la ciutat de Barcelona com el Palau Macaya o el Palau Robert, es podran escoltar conferències, casos concrets de gestió empresarial, tallers, cinema, espais de voluntariat corporatiu i jornades de portes obertes a empreses per fomentar la transparència. Dissabte 14, als Jardinets de Gràcia, s’obre un espai dirigit a la ciutadania per ajudar i fomentar el consum responsable.

Distintiu 'Etiqueta Responsable'

El 10 de novembre, durant l’acte d’inauguració de la 6ena Setmana de la RSE a Catalunya, s’atorga el distintiu “Etiqueta Responsable” a totes aquelles empreses que ho han sol·licitat. El distintiu el concedeix l’Associació +Responsables i segons explica Elena López “mitjançant 11 preguntes relaciones amb la gestió econòmica, ambiental i social de l’empresa, es posa en valor tots aquells aspectes que fan diferent a l’empresa”. És un distintiu molt enfocat a la pime i a empreses que estan fent les primeres passes en la gestió responsable. Per obtenir l’Etiqueta Responsable s’ha de ser soci de l’Associació +Responsables i sol·licitar-la a través del web www.masresponsables.org responent el qüestionari. L’associació valida la informació en contacte amb l’empresa i si es compleixen els compromisos relacionats amb els valors de responsabilitat social es concedeix el distintiu.
L’Etiqueta Responsable permet a l’empresa fer ús del distintiu en el material corporatiu, i mitjançant el Codi QR el pot utilitzar en els seus productes de forma que el consumidor pot descarregar-se la informació de l’empresa de manera fàcil. El distintiu compromet a l’empresa a fer una jornada de portes obertes durant la Setmana de la RSE per tal que els grups d’interès puguin veure el model de gestió de l’organització. Segons Elena López, “és un exercici de transparència i auditoria pública”.

Anàlisi de la RSE a Catalunya

La consultora Ingenieria Social fa 10 anys que treballa a Catalunya acompanyant a les empreses, sobre tot pimes, en la implantació de models de gestió basats en la responsabilitat social. Com Associació +Responsables analitzen els casos concrets d’empreses sòcies que sol·liciten el distintiu “Etiqueta Responsable” i fa 6 anys que organitzen la Setmana de la RSE a Catalunya. Aquesta experiència professional permet a Elena López assegurar que “les petites i mitjanes empreses fan moltes coses en matèria de RSE en el seu dia a dia però els hi costa detectar que efectivament estan gestionant de forma responsable. Costa posar l’etiqueta RSC”.
Han detectat que cada cop els clients demanden a les pimes un major compromís de responsabilitat amb la societat i el medi ambient. En aquest sentit, Elena López explica que si el client de la pime és una gran empresa “cada cop més la gran empresa demana quines pràctiques de RSE implementa la pime i que les posi en valor”. I si el producte de la pime està destinat al consumidor final també “el ciutadà és cada cop més sensible i demana informació sobre l’empresa i els seus compromisos socials i mediambientals”.