Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Voluntariat corporatiu, casos
concrets a la 6ª Setmana de la RSE


BARCELONA - 13/11/2015


La segona jornada de la Sisena Setmana de la RSE a Catalunya va acollir un col•loqui amb ponències sobre les característiques, funcions i objectius del voluntariat a les empreses. Amb la participació de Nestlé i la Fundació Joia, dedicada a la inserció laboral de persones amb trastorns de salut mental, totes dues van destacar la importància de que el voluntariat corporatiu s’integri a l’estratègia global de Responsabilitat Social Empresarial de les companyies.
D’altra banda van incidir en la importància del voluntariat, i de la RSE en general, per crear valor compartit i facilitar aspectes com la fidelització de clients i treballadors, i ser una valuosa eina de identificació dels productes, les marques i les empreses com a actors amb consciència social.Pressupost i mitjans

El representat de Nestlé, Emilio Arnaiz, Employee Social Development , va emmarcar el voluntariat de la seva empresa com un intangible més de la companyia enquadrat en la estratègia corporativa de treball, família, esport, cultura, esport, conciliació que porta a terme la societat i que pretén que les persones siguin “sanes, a gust amb el seu treball i amb la vida” , per formar part d’una societat sana.
Emilio Arnaiz exposa que la seva companyia té com objectiu que “el voluntariat no es confongui mai amb voluntarisme, i pero això se l’ha de dotar d’un pressupost i uns mitjans materials i temporals, de persones formades que ofereixin un voluntariat de qualitat, amb un llarg recorregut i sostenible en el temps” .
Nestlé també creu que les accions de voluntariat s’han d’emmarcar dins l’estratègia i els objectius de Responsabilitat Social i de creació de valor compartit de l’empresa, que en el cas de Nestlé versen sobre els conceptes nutrició, aigua i desenvolupament rural.

En horari laboral

Un dels voluntaris de Nestlé, Pau, també va prendre la paraula al col•loqui per explicar casos concrets que es porten a terme a l’empresa. Entre aquestes accions hi ha iniciatives com Xerrades d’Alimentació Saludable, que ofereixen els treballadors de Nestlé degudament formats davant de diferents col•lectius, sobretot amb dèficits alimentaris o costums nocius.
Fruit d’una conversa amb una operària de la factoria de Santiago de Compostela, que es que va tenir l’idea, també es fan produccions destinades específicament per a donacions. L’empresa posa les matèries primeres i els mitjans, i el treballador el seu temps, i el resultat, tot el que es produeix, es dóna a diferents organitzacions d’ajuda a col•lectius desafavorits.
Altra iniciativa és la participació dels treballadors de Nestlé amb el Banc d’Aliments, i sobretot, la col•laboració amb el anomenat ‘Gran Recapte’. Totes aquestes activitats es fan dins l’horari laboral i amb mitjans de l’empresa, una de les bases principals perquè el voluntariat es consideri corporatiu, segons afirmen el representants de Nestlé.Encaix amb l'empresa

La Fundació Joia es dedica a la inserció laboral de persones amb trastorns mentals, i segons Beatriz Castillo, responsable de comunicació i RSC de l’entitat, “necessiten el voluntariat per superar la imatge negativa que té aquest col•lectiu, així que una de les funcions principals d’aquest voluntariat és aconseguir l’encaix entre el món del tercer sector i el món de l’empresa.
Castillo explica que segons la seva visió del voluntariat aquest consisteix en “posar a disposició de la societat mitjans i temps, i no fer accions de ‘team building’ o simplement complir la Lismi, la llei d’integració de discapacitats.
Segons Beatriz Castillo, les accions de voluntariat corporatiu “suposen activitats competencials que retenen talent a l’organització, ja que els treballadors es vinculen més a l’empresa, desenvolupen sentiment de pertinença i rebutgen ofertes d’altres companyies” . Finalment, Castillo també incideix en que amb el voluntariat i l’RSE, la pròpia empresa desenvolupa consciència compromesa amb la societat. Alhora, els consumidors son conscients d’això, augmentant així la voluntat de compra i la fidelitat als productes d’aquesta companyia.