Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Equilibrar el temps de treball i el temps lliure, nova tendència de conciliació laboral al Grup Serhs


BARCELONA - 11/11/2016


Ana Verdura, directora de Responsabilitat Social del Grup Serhs, va explicar en una ponència realitzada dins del marc de la 7ª Setmana de la RSE a Catalunya les línies principals de l'estratègia de responsabilitat de la seva companyia, i va anunciar que el futur va cap a l'equilibri entre el temps de treball i el temps lliure, més que continuar amb el clàssic concepte de conciliació de la vida laboral i familiar. Al llarg de la conferència, Verdura va explicar els orígens de la Responsabilitat Social al Grup Serhs, que comencen a principis d’aquest segle amb el Pla Valors, un projecte estratègic que més que implementar mesures d’RSE volia posar ordre o agrupar tot allò que s’estava fent. Verdura matisa que “si alguna cosa hem fet al llarg dels 40 anys d’història del grup ha estat fer petites accions de responsabilitat social malgrat que abans no es coneixien com a tal, però ara ja es comencen a publicar d’aquesta manera”.El Pla Valors contemplava vessants com l’entorn social, les col•laboracions amb entitats de l’entorn, temes de medi ambient i l’entorn laboral. Segons Ana Verdura, “sempre s’ha conciliat, entre cometes. Sempre s’ha procurat posar els mitjans perquè el treballador o treballadora pugui satisfer les seves necessitats”.

Catàlegs específics

L’any 2008, Grup Serhs elabora un catàleg de conciliació que es posa en marxa el 2009. Es tracta de catàlegs específics per a cada una de les divisions de negoci del grup i enfocats a les necessitats concretes dels treballadors de cada secció. Ana Verdura afirma que “va estar molt bé durant els primers anys, però vam veure que era massa complex de mantenir. Al fi i al cap les dades ens permetien veure que tots els treballadors tenen les mateixes necessitats treballin on treballin i tinguin l’horari que tinguin”. Amb aquesta informació van decidir fer una única política amb un catàleg únic que contemplés quatre tipus de mesures diferents a les quals tothom es pot acollir.

En aquests moments, les tendències dins del grup han canviat i segons Ana Verdura “estem cansats, entre cometes, de parlar de conciliació laboral i familiar perquè avui ja no hem de parlar d’això. Puc tenir una família o tenir-la. Ara no s’ha de parlar d’això, sinó d’anar en línia de la reforma horària i parlar d’ajustar el temps de treball i els temps de descans”.

Hores extra-conveni

Bàsicament, les mesures de conciliació actuals dins del grup es composen d’una bossa d’hores que poden arribar fins a les cinc jornades laborals. En funció de si es treballa vuit o quatre hores es disposen de més o menys hores, les quals es poden agafar en jornades complertes o per hores. Totes són hores extra-conveni, és a dir, que van més enllà del que dóna el conveni, i estan pensades per necessitats com, per exemple, anar al metge, a reunions escolars, al banc a signar una hipoteca…. Verdura assenyala unes altres mesures com donar “festa als pares i mares que tenen fills menors de vuit anys perquè una vegada han sortit de l’escola puguin gaudir de la tarda amb ells. També tenim permisos temporals per pares i mares que acaben de tenir fills, i durant els primers mesos, qui s’encarrega de l’alimentació del nadó treballa una hora menys. D’altra banda, si una dona embarassada vol continuar treballant, els últims mesos d’embaràs treballa menys”.

A més, Grup Serhs també possibilita canvis de jornades, horari flexible i jornades compactades treballant més hores durant uns dies per disposar de més hores lliures uns altres dies, com per exemple, divendres.

Ana Verdura conclou que “a dia d’avui tenim el concepte de conciliació tradicional, encaix de vida laboral i familiar, però volem anar i començarem a lluitar a partir d’ara per assolir un equilibri entre el temps de treball i el temps personal. No he de tenir temps lliure perquè tinc fills sino perquè el vull gestionar d’una manera diferent fora de l’horari laboral”.

Compartir FB