Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Pla de l'Ajuntament de Barcelona per impulsar l'economia social

BARCELONA - 18/11/2016


El primer tinent d'alcaldia i responsable de la Direcció de l'Àrea de Treball, Economia i Planificació Estratègica de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha presentat el Pla d'Impuls de l'Economia Social i Solidària del consistori. Segons el regidor de l' Ajuntament de Barcelona l'economia social i solidària és un sector clau per contribuir a la reducció de les desigualtats socials i territorials, i per promoure una economia que sigui més innovadora i una economia que permeti satisfer les necessitats bàsiques de les persones, a més de fer-ho en termes de sostenibilitat social i de sostenibilitat ambiental".A la roda de premsa, Gerardo Pisarello ha ofert xifres concretes de la importància de l'economia social i solidària a la ciutat de Barcelona, que comprèn 1.400 entitats del tercer sector social, 1197 societats laborals, 861 cooperatives i 260 iniciatives d'economia comunitària. En total, aquest sector suma més de 53.000 persones contractades i aplega més de 100.000 persones voluntàries, més de mig milió de socis de consum i 130.000 mutualistes 113.000 mutualistes. Segons les dades de l'Ajuntament, l'economia social i solidària significa el 8% de l'ocupació que es produeix a la ciutat de Barcelona, i suposa aproximadament un 6% del Producte Intern Brut, PIB, de la ciutat.

Difusió i promoció

El tinent d'alcalde assegura que totes les iniciatives d'aquest sector són "fonamentals per generar ocupació de qualitat a la ciutat i per generar d'altres formes de consum responsable". Per aquest motiu l'Ajuntament impulsa aquest pla que pretén promocionar aquest sector amb mesures de difusió i mesures que promoguin la generació de noves iniciatives. Fins i tot, Pisarello afirma que "és un objectiu important d'aquest govern que els criteris amb els quals funciona l'economia social i solidària puguin contaminar altres sectors de l'economia".

Pla d'Impuls de l'Economia Social i Solidària té un pressupost de 24 milions d'euros i es concreta 124 accions, que s'aplicaran fins a l'any 2019. Pisarello destaca tres mesures concretes que planteja aquest pla i que "ajuden a entendre quin és l'objectiu d'aquesta política que el govern pretén portar a terme".

La primera mesura és la posada en marxa d'un centre municipal de referència de la innovació socio-econòmica sostenible sota el paraigua de Barcelona Activa. Pisarrello indica que "el pla d'impuls de l'economia social i solidària també pretén crear ocupació de qualitat i per aquest motiu dota de diners a Barcelona Activa perquè esdevingui un recurs bàsic en l'acompanyament i la formació d'iniciatives d'economia social i solidària".

Projectes als barris

Una segona mesura important és l'enfortiment de projectes emblemàtics als barris, projectes que ja existeixen però als quals es vol donar visibilitat i enfortir-los. Exemples d'aquestes iniciatives són Coopolis, un viver de cooperatives a Can Batlló, al barri de Sants, el hub de la bicicleta a Barcelona, situat a Can Picó, al barri de Poble Nou, o el projecte de reruralització urbana i inserció sociolaboral de Can Palopa. Pisarello assenyala que el pla que s'ha presentat vol "reforçar aquests projectes emblemàtics" i ser "una nova forma de relació entre l'administració pública i les iniciatives comunitàries i cooperatives a Barcelona. Moltes ciutats s'han plantejat la importància dels partenariats públic-privats. Un dels objectius d'aquest pla és mostrar que són possibles a la ciutat nous tipus de partenariat i noves formes de col•laboració entre l'administració pública i el sector comunitari i cooperatiu".

Finalment, el primer tinent d'alcalde destaca un tercer eix consistent en la millora del finançament i de l'impuls de les finances ètiques. Aquesta mesura es concreta en una línia específica per millorar l'accés al crèdit i el finançament de nous projectes i noves iniciatives al sector de l'economia social i solidària. Gerardo Pisarello argumenta que "un dels problemes que hem tingut amb aquesta crisi ha estat la dificultat perquè el crèdit pugui fluir a noves iniciatives socials. Per tant, un dels objectius fonamentals de pla és que l'Ajuntament treballi de manera activa amb entitats com Coop57, Fiare o Caixa d'Enginyers per poder tirar endavant els projectes de finançament d'iniciatives de l'economia social i solidària".

Compartir FB