Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Els Objectius de Desenvolupament
Sostenible i el seu compliment


BARCELONA - 15/03/2016


En el marc de la presentació de la 11a edició de l'Anuari Corresponsables el passat 2 de març a l'auditori de Foment de Treball a Barcelona, es van realitzar diferents taules rodones i col•loquis abordant diversos aspectes d'actualitat de temes directament relacionats amb la Responsabilitat Social Empresarial.El tema omnipresent i gairebé exclusiu al llarg de tota la jornada va ser la repercussió i la influència en les estratègies de RSE dels ODS, Objectius de Desenvolupament Sostenible, aprovats per l'ONU el passat mes de setembre. Un cop conclòs el període de desenvolupament dels anomenats Objectius del Mil•lenni aprovats l'any 2000, Nacions Unides va decidir definir 17 Objectius Mundials a assolir en els propers 15 anys.


Diferències substancials

A causa de la varietat de països, organitzacions i agents interessats que han participat en la seva definició, els objectius són d'ampli abast, i aborden temes com el creixement econòmic, la inclusió social i la protecció del medi ambient en tot el planeta. Contràriament, els Objectius del Mil•lenni es centraven només en les problemàtiques dels països pobres i, principalment, de les de caràcter social.
Amb horitzó 2030, els plans de l'ONU amb els ODS són eradicar la pobresa extrema, combatre la desigualtat i la injustícia, i solucionar el canvi climàtic.
Els Objectius del Mil•lenni aprovats en 2000 eren 8, i el balanç de compliment ha estat desigual. Per aquest motiu, la confiança en la consecució d'aquests nous reptes no és unànime. En aquest col•loqui, en què van participar representants d'empreses, ONG’s i administració, es van analitzar les possibilitats d'èxit dels ODS, la filosofia que els inspiren i la inclusió d'aquests en les estratègies d'RSE de les seves organitzacions.Opinions diverses

Juan Ángel Poyatos. Director General de la Conselleria d'Economia de la Generalitat Valenciana: "Potser els objectius del mil•lenni es centraven molt en problemàtiques del Tercer Món. El món occidental es quedava fora. I en aquest sentit hi ha un canvi important. Triant per exemple l'ODS número 8, que és el que ens afecta més a la Conselleria d'Economia, hi ha elements que clarament són de qualsevol país de l'OCDE, i d'Espanya és clar. Em refereixo al fet que cada vegada hi ha més treballadors que no són capaços de sortir dels cercles de pobresa, amb taxes d'atur juvenil brutals i persones majors de 45 anys que són aturats de llarga durada. Ara ja no estem parlant al Tercer Món, estem parlant d'un país com pot ser Espanya".

Isabel Castell. Project Manager de Club d'Excel•lència en Sostenibilitat: "Els Objectius de Desenvolupament Sostenible han de ser interpretats en clau d'interconnexió. No es pot concebre el benestar humà sense un medi ambient sostenible i saludable, i sense prosperitat econòmica. Aquest és l'enfocament que li estem donant als ODS en Club d'Excel•lència en Sostenibilitat, i ja estem començant a treballar internament amb les empreses del Club en com redirigir els seus plans de Responsabilitat Corporativa per alinear-los amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible".

Joan Fontrodona. Professor d’IESE Business School : "La veritat és que a mi també em va sorprendre molt l'aprovació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, perquè els Objectius del Mil•lenni eren ta només 8 i no es van complir. I ara és com dir que, com no es van complir 8 farem 17 per veure si els complim. O molt canvien les coses o si no complim 8 en el seu moment, no complirem 17 ara. Hi ha molt per avançar pel que fa a la nostra pròpia sensibilitat, per exemple, a l'hora de prendre les nostres decisions de compra o d'inversions ... i si fem servir o no aquests criteris sostenibles. Perquè, si no ho fem nosaltres, què els direm als altres. Evidentment, hi ha agents més importants que altres, com els polítics, les empreses ... O són part de la solució o no hi haurà solució possible".

Lucila García. Subdirectora Fundación Seres: "Pensem que la transformació que es vol realitzar amb els ODS és, primer, posar el paper de les empreses sobre de la taula i donar rellevància a la millora que pot tenir la societat segons els compromisos que adquirim. Per primera vegada se li ofereix aquest repte i aquest paper a les empreses. Crec que es pot contribuir de manera important. Un segon enfocament té a veure més amb la part de valor compartit. Aquí, el que creiem a Fundación Seres que és molt interessant és que realment les empreses que vulguin agafar aquest testimoni, i jo crec que és una realitat que tots hem de contribuir a aquests objectius, van a trobar una oportunitat. Perquè al final tenim uns reptes rellevants com a societat i com a humanitat, i les empreses que vagin avançant en aquesta línia podran satisfer necessitats, podran proveir serveis i podran estar a prop de les comunitats on operen. I al final, una societat sana i una empresa sana aniran de la mà".