Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Debat sobre 'Consum Col·laboratiu'
al Mobile World Congress

BARCELONA - 24/02/2016


Al Mobile World Congress, MWC, no tot són les últimes novetats en dispositius i prestacions, també es debat respecte a la influència del mòbil a la definició de nous models de negoci i l'organització social i econòmica. I on es fa més evident aquesta realitat és en l'espai denominat 4YN (4 Years from Now), la plataforma d'empreses emergents del congrés en el qual, per exemple, l'any passat va aconseguir la seva consolidació una empresa com The Social Coin, dedicada a l'RSE mitjançant una 'app'. Aquest any, un dels temes més interessants pel que fa a la relació entre economia social i mòbils ha estat el col·loqui sobre 'sharing economy', o el que és el mateix, Consum Col·laboratiu, en què van participar empreses com Drivy, Airbnb i Wallapop.La primera conclusió de la xerrada va ser que el mòbil ha facilitat de manera clara la proliferació de la demanda de productes i serveis compartits. Al preàmbul del col·loqui, Lucía Hernández, de Ouishare, va precisar que segons estimacions de la consultora PWC, el Consum Col·laboratiu suposarà un negoci de 335 milions de dòlars en 2025, i el mòbil tindrà un paper essencial en aquest creixement. Una altra conclusió important que es va extreure del debat va ser que amb l'avanç de la tecnologia mòbil seran cada vegada més fàcils les transaccions d'igual a igual, provocant un creixement continu de l'economia d'intercanvi.

Tendència a l'alça

El concepte 'sharing economy' o Consum Col·laboratiu fa referència a la interacció entre dos o més subjectes per satisfer una necessitat real o potencial d'una o més persones. Traslladat aquest principi a la tecnologia mòbil, es tracta d'un intercanvi P2P de béns i serveis coordinats mitjançant plataformes digitals a les quals els usuaris assumeixen el rol de venedor o comprador, segons els seus interessos en cada moment.
Es tracta de sistemes oberts i dinàmics en què a més sol haver-hi també sistemes d'avaluació de la satisfacció dels usuaris. Les tres empreses representades en el col·loqui són clars exemples d'aquest tipus de plataformes. Airbnb es dedica a l'intercanvi d'estances per vacances; Drivy se centra en el lloguer de cotxes entre particulars; i finalment Wallapop, un servei gratuït d'anuncis classificats centrat totalment en el funcionament mitjançant mòbil.
La xifres d'aquestes noves empreses de l'economia social són exponents de la importància que està adquirint el sistema i la influència que pot tenir en el futur dels negocis tradicionals. Airbnb aglutina més de dos milions d'usuaris en 191 països; Drivy compta amb 35.000 cotxes disponibles per llogar i 800.000 usuaris registrats; i Wallapop engloba més de 8 milions d'usuaris registrats. Totes aquestes empreses no només utilitzen el mòbil per posar en contacte a les persones interessades en un determinat servei, sinó que tot el seu funcionament és una 'experiència mòbil': tots els tràmits administratius, permisos i transaccions econòmiques es realitzen mitjançant dispositius tecnològics portàtils.


Premi a la col·laboració

Precisament, els Mobile Premier Awards, que es lliuren en el marc del Mobile World Congress, han premiat una aplicació que es mou propera als termes de consum col·laboratiu. Es tracta de Sharing Academy, una plataforma digital per universitaris que ajuda a fer que els estudiants es facin classes particulars entre ells. D'origen català, creada per Jordi Llonch, es va llançar fa tot just un any, i ara ja rep més de 6000 visites diàries d'estudiants de tota Espanya. L'aplicació posa en contacte a estudiants amb exestudiants, que exerceixen el paper de professors. Des de la mateixa plataforma es reserva hora i es paga el servei.
A aquesta desena edició dels Mobile Premier Awards optaven 16 aplicacions de tot el món. Aquests premis es lliuren en el marc del MWC però són fruit d'un procés que es va desenvolupant al llarg de tot un any mitjançant els denominats AppCircus. Aquests esdeveniments se celebren al llarg de tot el planeta perquè els creadors d'aplicacions puguin exposar i defensar el seu treball davant un jurat. Les que millor acceptació aconsegueixen accedeixen a l'acte que se celebra al macro-congrés de mòbils de Barcelona.