Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Mercabarna premia la innovació al camp dels aliments ecològics

BARCELONA - 06/07/2016


Mercabarna potencia la innovació als aliments ecològics creant una categoria per a aquest tipus de productes dins de la segona edició dels premis 'Mercabarna Innova'. Aquesta nova categoria s'afegeix a la general, i ambdues tenen com a objectiu principal potenciar la innovació entre les 700 empreses agroalimentàries del seu recinte. Concretament, aquests premis pretenen incentivar i recompensar l'esforç en recerca i innovació de les pimes, que malgrat les dificultats, són conscients de la importància d'adaptar-se a les necessitats i gustos canviants dels consumidors, i diferenciar-se dels competidors mitjançant la innovació.Sota aquestes premisses, les empreses que estiguin interessades a participar en aquesta nova edició de 'Mercabarna Innova' podran presentar els seus projectes fins al 31 d'agost. La categoria general està dotada amb un primer premi de 6.000 euros i un segon de 4.000 euros, i reconeixerà les innovacions lligades a la creació de nous productes, formats, packaging o seguretat alimentària. En aquesta categoria, s'acceptaran també projectes relacionats amb nous models de negoci, mobilitat, innovacions en serveis als clients, i un aspecte tan important com la sostenibilitat.

Expectatives de creixement

La nova categoria dels premis 'Mercabarna Innova' dedicada al desenvolupament de productes ecològics també està dotada amb 6.000 euros per al guanyador. Amb aquesta iniciativa, Mercabarna vol incentivar la innovació en aquest camp, ja que hi ha una predisposició cada cop més gran del ciutadà pels productes ecològics. Les tendències del mercat marquen un important increment del seu consum en els últims anys, fins i tot malgrat la crisi econòmica. Les expectatives de creixement en l'àmbit europeu han provocat que Mercabarna vulgui apostar amb fermesa per aquest camp.
A més d'aquestes bones perspectives de mercat respecte als productes ecològics, hi ha unes altres característiques que fan que aquest subsector sigui especialment interessant per a Mercabarna. En primer lloc, es tracten de productes de gran qualitat, i en segon lloc, són aliments molt saludables, amb tots els beneficis que això comporta per a la societat en general. En tercer lloc, són respectuosos amb el medi ambient i, com a quarta característica socialment beneficiosa, poden tenir un efecte molt positiu sobre l'economia local i el reforç de l'agricultura de proximitat.

Originalitat i sostenibilitat

El guanyador de la primera edició de 'Mercabarna Innova' va ser l'empresa Fruit Friends amb 'Born Go', la primera fruita en barretes 100% natural del mercat. El producte té tots els avantatges de la fruita, ja que és saludable, és a dir, ric en vitamines, minerals i fibra, és nutritiu i saborós, però el format de barretes afegeix característiques tan interessants com que no cal pelar-lo, no embruta les mans i és fàcil i còmode de portar i conservar. El segon premi el va obtenir la firma Laumont per la seva App de bolets, adreçada a restauradors. L'aplicació permet en temps real conèixer l'oferta de bolets i trufes que té la companyia en cada moment, cosa gens fàcil, ja que es tracta d'uns productes silvestres que depenen de la temporada i de la climatologia.
Igual que l'any passat, en la valoració dels projectes participants el jurat tindrà en compte criteris com l'originalitat, la sostenibilitat o el grau d'implantació al mercat. En aquesta segona edició, el jurat serà el mateix que va participar en la primera, format per professionals i experts de renom del sector de l'alimentació. Els integrants d'aquest jurat són els següents: Enric Ezquerra, president de l'Associació Catalana de Distribuïdors i Supermercats; Jaume Llopis, professor de l'IESE; Josep Maria Monfort, director de l'IRTA, Institut de Recerca Tecnoalimentària de Catalunya; Lourdes Reig, vicerectora de Relacions Internacionals de la UPC, Universitat Politècnica de Catalunya; i Antoni Valls, director general d'Alimentaria Exhibitions.