Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Taller sobre economia i empresa conscient per a una gestió socialment més responsable

BARCELONA - 13/12/2016


Avui dimarts 13 potser no és un dia molt propici per dur a terme res, per allò de les supersticions i la mala sort, i no obstant això, pot ser el dia en què algú es trobi amb la sort de començar a veure el món d'una altra manera, o d'aprofundir en les bases d'una organització econòmica i social més responsable i ètica. Això és possible gràcies al Taller "El Capitalisme Conscient a la Pràctica" que de 16:00 h. a 19:00 h. imparteix Joan Antoni Melé al Valkiria Hub Space, al 26 del carrer Pujades de Barcelona.L'eix fonamental del taller gira al voltant de la definició dels valors a l'empresa, i la concreció dels "Fonaments Humanistes per una Empresa Conscient", segons la mateixa concepció de Melé, que així mateix incideix que "un dels pilars en què es basa el Capitalisme Conscient és la Cultura Conscient, i els valors són el principal element per construir una base sòlida". A partir d'aquestes premisses, el taller està orientat tant als Fundadors, Socis i CEO's d'empresa com als membres dels seus equips que puguin jugar un paper clau en la transformació cap a empreses i organitzacions més conscients i socialment responsables.

Diners i consciència

En cas de no poder assistir al taller d'aquesta tarda, l'interessant pensament sobre ètica i Responsabilitat Social de Joan Antoni Melé es pot conèixer a través de diferents publicacions. En aquest sentit, és clau dins de la seva producció el llibre "Diners i consciència. A qui serveix els meus diners?", publicat a Plataforma Editorial l'any 2009, just en ple zenit de la crisi econòmica global provocada per les hipoteques subprime i l'esclat de la bombolla immobiliària.

En aquesta obra, Joan Antoni Melé assenyala que "els diners han usurpat tota l'atenció de la humanitat i s'han convertit en el déu del món. Afrontar amb sinceritat i valentia la nostra relació amb els diners és una cosa que ens permetrà assolir la nostra dimensió més humana". En aquest llibre s'analitzen qüestions com l'estalvi, la crisi ecològica, social, financera, la banca ètica, la pobresa, les donacions ... Melé advoca per un gir en la manera de pensar i actuar per canviar així el model econòmic..

Segons Melé, l'Estat, la banca, la indústria es mouen a instàncies dels diners que manegen els individus, els ciutadans, la col·lectivitat. Per tant, l'autor indica que el poder del ciutadà no resideix tant en el seu vot, com en la direcció en què dirigeixi els seus diners, la seva forma de consumir i d'invertir els seus estalvis. Joan Antoni Melé resumeix que la seva obra és una crida a assumir la responsabilitat de les nostres accions.Estudi i divulgació

Joan Antoni Melé va néixer a Barcelona el 1951. Després de més de 30 anys d'experiència professional al sector de la banca com a director de sucursal d'una caixa d'estalvis, va conèixer la banca ètica i el 2006 va col·laborar al desenvolupament de Triodos Bank, arribant a ser sotsdirector general de l'entitat a Espanya fins a finals del 2014. En l'actualitat, continua mantenint una estreta col·laboració amb el banc en temes de formació interna i representació a xerrades i altres fòrums. Com a conferenciant i formador, participa en cursos i seminaris en diverses universitats i escoles de negocis i compagina la seva tasca professional amb col·laboracions com a voluntari en diverses entitats no lucratives dedicades a la promoció de la banca ètica i a la cooperació al desenvolupament en projectes de Llatinoamèrica.

Els seus temes predilectes són l'economia conscient, les empreses sostenibles i l'educació amb valors, matèries que ha desenvolupat gràcies a estudis d'economia i direcció financera, i a nombrosos cursos i seminaris sobre comunicació, relacions humanes, tècniques directives i anàlisi de riscos bancaris, entre altres disciplines. Després de tot aquest estudi, Joan Antoni Melé assegura que "crec fermament que un altre món és possible, però ho hem de fer entre tots, i per a això cal un canvi del model econòmic: posar el centre de l'economia en l'ésser humà, no en el benefici".conòmic: posar el centre de l’economia en l’ésser humà, no en el benefici".Compartir FB