Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Giving Tuesday, el primer dimarts
de desembre, un dia per donar

BARCELONA - 31/03/2016


Ja està en marxa l'edició 2016 de l'anomenat Giving Tuesday. En el marc de la jornada de presentació de l'11è Anuari Corresponsables, Ramon Guardia, president de Valores & Marketing, un dels socis estratègics de la iniciativa, va anunciar que aquest any el Dia per Donar serà el 6 de desembre, coincidint amb la festivitat de la Constitució. Guardia va diferenciar l'objectiu del Giving Tuesday d'altres campanyes solidàries argumentant que "no és una iniciativa per recollir diners. No és una plataforma que pretengui competir amb les nombroses iniciatives que existeixen per recollir fons, ajuda, voluntariat ... L'única cosa que pretén és que, després de dies bojos de compres com el Black Friday, hi hagi un dimarts boig però no per obtenir coses, si no per donar coses. Això és l'única cosa que pretén el Giving Tuesday".La celebració d'aquest Dia per Donar té lloc el primer dimarts de desembre de cada any. L'any passat es va celebrar per primer cop al nostre país. Segons els principis fundacionals de la iniciativa, l'objectiu del Giving Tuesday és que l'altruisme tingui un dia per ser celebrat a tot el món. D'altra banda, també pretén que les persones siguin conscients de la importància de donar i de l'ajuda mútua tant en el nostre entorn més proper com en qualsevol lloc del món.

Difusió del treball social

La iniciativa també té un vessant de difusió del treball de caràcter social que realitzen institucions, organitzacions i empreses. Concretament, Giving Tuesday vol que tot aquest tipus d'entitats puguin difondre el seu treball a un públic compromès i que aquesta difusió permeti que la societat es mobilitzi i incorpori les diferents formes de donar i d'ajudar els uns als altres perquè aquestes accions es segueixin difonent i multiplicant tot l'any.
En aquest sentit, Ramon Guàrdia va convidar a les persones a títol individual i a les empreses especialment a col•laborar en el Giving Tuesday "promovent entre els empleats i clients que almenys un dia a l'any pensem que el millor que podem fer és donar una mica de nosaltres mateixos, o alguna cosa del que realment no necessitem ". El president de Valores & Marketing va reafirmar aquesta voluntat d'implicar les empreses en la iniciativa argumentant que "les empreses no poden basar les seves relacions únicament en valor per diners".
L'organització de la campanya es recolza fortament en internet i en les xarxes socials per difondre la seva iniciativa. A través de la seva pàgina web, en la qual es poden trobar multitud de projectes en els quals participar, com a mitjançant el hashtag #GivingTuesday, qualsevol interessat obtindrà completa informació sobre què es pot fer i com es pot col•laborar, així com proposar nous projectes d'ajuda.Clara vinculació amb l'RSE

Ramon Guàrdia relaciona clarament el Giving Tuesday amb la filosofia de l'RSE, ja que afirma que "les persones treballem en una empresa per alguna cosa més que un sou i un càrrec. I cada vegada més consumidors i consumidores no només busquen el millor valor pel diners que estan disposats a pagar per un producte o servei. Generar valor econòmic no pot estar renyit amb respondre a les expectatives de les persones i les expectatives del nostre planeta ".
Actualment, GivingTuesday és un moviment global estès per tot el món. Va néixer a Estats Units en 2012 de la mà de l'ONG 92Y Street de Nova York, dedicada durant més de 100 anys a les obres socials, i de la Fundació de les Nacions Unides, que va aportar la seva experiència en l'estratègia i la difusió de projectes solidaris. Ràpidament va créixer i es va estendre per països com Canadà, Austràlia o Singapur. Als països de llengua castellana es va difondre amb el hashtag #UnDíaParaDar, aconseguint així que el 2012 ja s’havien afegit a la iniciativa més de 35.000 organitzacions en 68 països.