Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Barcelona serà aquest divendres la capital de la Mediterrània Social

BARCELONA - 31/11/2016


Barcelona albergarà aquest divendres 2 de desembre el ‘I Fòrum Mediterrani de l'Economia Social’, esdeveniment que s'emmarcarà dins de les accions de la desena Setmana Mediterrània de Líders Econòmics. En aquest esdeveniment es donaran cita Agents polítics, socials i empresarials que analitzaran la contribució de l'Economia Social al desenvolupament de la regió euromediterrània. El fòrum està organitzat per l'Associació de Cambres de Comerç i Indústria de la Mediterrània, ASCAME, i la Xarxa-ESMED, se celebrarà a la Casa Llotja de Mar. La Xarxa-ESMED està integrada per 900.000 empreses i entitats que donen feina a 8 milions d' persones de nou països: França, Algèria, Egipte, Espanya, Itàlia, Marroc, Portugal, Tunísia i Turquia.A partir de les nou del matí i al llarg de tot el matí de divendres, el fòrum servirà per exposar i donar a conèixer la situació de l'Economia Social a la Mediterrània i els seus diferents models empresarials, així com la seva contribució al desenvolupament socioeconòmic de la regió. Per debatre sobre tot això participaran, entre d'altres, el president d'ASCAME, Mohammad Choucair, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Vals; representants dels governs espanyol i marroquí i el president de la Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social, CEPES, Juan Antonio Pedreño; així com responsables per la Mediterrània de la Comissió Europea, AECID i els representants de l'economia social d'Algèria, Espanya, França, Itàlia, el Marroc i Tunísia.

Conferència Internacional sobre Economia Social

A més del fòrum d'aquest divendres, l'economia social està en estat efervescent aquesta setmana. Justament avui finalitza a Bratislava la 'Conferència Internacional sobre Economia Social' organitzada per la presidència eslovaca del Consell de la Unió Europea. En ella, tant la Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social, CEPES, com 'Social Economy Europe', SEE, demanen a la UE aprovar un Pla d'Acció Europeu per a l'Economia social, sector que representa a 2 milions d'empreses i 14,5 milions de llocs de treball. La repercussió d'aquest sector és tal que representa aproximadament el 8% del PIB europeu.

A la cimera sobre Economia Social de Bratislava s'aborden aspectes per elaborar un Pla d'Acció Europeu per a l'Economia Social a 2018, de manera que aquest sector empresarial sigui considerat com un agent estratègic de la UE. La importància de l'economia social queda resumida en l'argument del president de CEPES i de 'Social Economy Europe', Juan Antonio Pedreño, que afirma que "l'economia social afavoreix un creixement econòmic sostenible, crea ocupació de qualitat, reforça la solidaritat i la cohesió territorial i fomenta la inversió i innovació". Pedreño ha explicat que l'aprovació del pla suposa "una fita perquè farà realitat que els estats membres de la UE adoptin mesures concretes a favor de l'Economia Social dins de les seves respectives legislacions nacionals".

Organització intersectorial i estatal

La Confederació Empresarial Espanyola d'Economia Social, CEPES, de caràcter intersectorial i àmbit estatal, s'ha erigit en la màxima institució representativa de l'Economia Social a Espanya. Integra 28 organitzacions que representen els interessos de Cooperatives, Societats Laborals, Mutualitats, Empreses d'Inserció, Centres Especials d'Ocupació, Confraries de Pescadors i Associacions del Sector de la Discapacitat, que suposen el 10% del PIB espanyol.CEPES posa la Responsabilitat Social Empresarial en el centre de la gestió d'empresa. En les seves bases fundacionals s'expressa que en l'Economia Social la implantació de la RSE a una empresa comporta una reestructuració dels seus sistemes de gestió, actualitzant i convertint-los en més àgils, flexibles i eficaços, desenvolupant sensibilitats que abans no existien. Segons CEPES, l'empresa d'Economia Social és una forma d'emprendre que en equilibri amb els criteris de competència i competitivitat integra valors com el predomini de la persona per sobre del capital, el repartiment de beneficis/resultats amb criteri col·lectiu, l'organització amb esperit democràtic, la solidaritat amb l'entorn i la cohesió social.