Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Ajuda de l’Obra Social de ‘la Caixa’
a les empreses socials

BARCELONA - 08/04/2016


El programa d’Emprenedoria Social impulsat per l’Obra Social “la Caixa” ha seleccionat 20 projectes d’empreses que pretenen aconseguir un impacte social mitjançant la creació d’una activitat econòmica, centrada en la millora qualitativa de les vides de les persones més vulnerables, i mediambientalment sostenible. Quatre d’aquestes empreses, escollides entre 299 candidats, són catalanes.
Aquest programa d’emprenedoria de l’Obra Social "la Caixa" ajuda a posar en marxa les iniciatives empresarials a través d’un suport econòmic que pot arribar fins als 25.000 euros per projecte, mitjançant formació en gestió empresarial a càrrec de l’IESE Business School, i aportant acompanyament gerencial i treball en xarxa durant un any.Atenció a la discapacitat

Els quatre projectes catalans se centren en l’àmbit de l’atenció als discapacitats. B-swim, que amb l’eslògan “la natació que s’adapta a tu”, pretén el foment de l’esport entre persones amb discapacitat física o intel•lectual, venent el servei d’especialistes d’activitats aquàtiques, treballant la socialització a través de la creació d’equips i activitats grupals.
Change Dyslexia vol contribuir a la reducció de l’abandonament escolar a través de la detecció precoç de la dislèxia, que afecta al 10% de la població espanyola i causa el 40% de l’abandonament escolar. El diagnòstic es realitzarà mitjançant un detector online i una aplicació de mòbil validada científicament.
L’associació Ajudam Predegent, a través del projecte “Mira, pensa, recorda”, es dedica al disseny, fabricació, comercialització i distribució de productes destinats a la millora de persones amb deteriorament cognitiu per afeccions com alzheimer o ictus. L’empresa ha desenvolupat material propi, orientat a persones adultes, que fomenta la recuperació de la memòria a través del record de la pròpia vida dels pacients.
Finalment, Vavava, agència de viatges amb llicència especialitzada en turisme inclusiu, adaptat i accessible per a persones amb discapacitat intel•lectual, física i/o sensorial, pretén contribuir a la socialització i l’apoderament dels seus clients a través d’experiències enriquidores que ampliïn la seva zona de confort.

Consolidació i acceleració

El Programa d’Emprenedoria Social de l’Obra Social ”la Caixa” té com a objectiu essencial incrementar l’impacte social de les empreses socials de nova creació i afavorir la transformació de les entitats socials en empreses. Complementàriament, vol augmentar les probabilitats d’èxit en els projectes dels emprenedors, xifrades en un 79,9 per cent al cap d’un any, en un 65,3 per cent al cap de dos anys, i en un 53,8 per cent al cap de tres anys, tot segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística.
Al mateix temps, aquest programa d’emprenedoria social pretén accelerar la consolidació d’empreses socials de nova creació, que segons dades del 2013 tenen una tasa de supervivència al cap de cinc anys del 20 %, i al cap de deu anys, una tasa del 10 %. D’altra banda, la iniciativa vol donar a conèixer a la societat els nous emprenedors socials per sensibilitzar la ciutadania sobre la importància d’aquest tipus d’empreses.