Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Gastronomia i protecció del territori
amb el programa 'Parc a Taula'

BARCELONA - 29/04/2016


Els productes de km0 són cada cop més apreciats, no sols per la seva qualitat sinó per tots els valors de sostenibilitat i protecció del territori que porten aparellats. En aquest context, productors i restauradors ubicats a diferents parcs naturals de Catalunya presenten els seus productes a Alimentaria 2016 per primer cop en un estand propi. Els participants en aquesta iniciativa s'integren dins del programa 'Parc a Taula', organitzat per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.A més de l'exhibició de l'oferta gastronòmica que prové i que es pot trobar als parcs naturals, aquesta presència a Alimentaria ha servit per aprofundir en la relació entre la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona i la Federació Italiana de Parcs Naturals. Concretament, una reunió entre la presidenta de la Diputació, Mercé Conesa i directius de la entitat italiana ha potenciat el conveni vigent des de fa dotze anys i gràcies al qual s'han desenvolupat diverses iniciatives no només en l'àmbit natural i cultural, sinó també en el de turisme sostenible i de potenciació dels valors propis, com els productes autòctons i la gastronomia d'aquests espais.
Per la banda italiana, la viceministra de Medi Ambient i del Mar, Barbara Degani, ha destacat la importància de relacionar valors culturals i ecosistemes naturals. Tant l'entitat barcelonina com la italiana comparteixen objectius com ara potenciar l'educació ambiental, les economies naturals, la biomassa forestal o la protecció de la fauna salvatge.

Productes dels Parcs Naturals

Cadascun dels quatre dies que dura el saló ha estat dedicat a uns determinats parcs naturals. Així, dilluns els protagonistes van ser el Parc del Garraf i els Parcs d'Olèrdola i el Foix. Aquesta jornada es van presentar productes com l'espigall, a càrrec del Restaurant Les Piques i de l'Associació Espigalls del Garraf; el celler Torre del Veguer; i melmelades amb préssecs de l'Ordal. Dimarts va ser el torn del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l'Obac, amb el Restaurant Can Vinyers, de Matadepera; els productors de vins amb D.O Pla de Bages inclosos a Bagesterradevins.cat i Collbaix Celler el Molí; i l'Oli Migjorn, empresa de cultiu biològic.Dimecres l'estand va estar dedicat als Parcs del Montnegre i el Corredor, el de la Serralada Litoral i el de la Serralada de Marina, amb la presència del Restaurant Associació d'Hostalers de Cabrils; els vins de la D.O Alella, amb el Celler Joaquim Batlle, de Tiana; els productes hortícoles de Lola y Mas, de Mataró; i la Cervesa Balate, de Vilassar de Mar. L'últim dia va ser el torn del Parc Natural del Montseny i el Parc del Castell de Montesquiu, amb la presència dels restauradors del Restaurant El Bellver-La Calma, de Tagamanent, a més de Cervesa del Montseny, Ratafia Bosch i Castanya de Viladrau.