Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Solucions per l'escassetat d'aigua a
'Compromesos amb el Medi Ambient'

BARCELONA - 27/04/2016


La companyia Coca Cola ha triat Alimentària per a promoure un debat al voltant de la sostenibilitat de les empreses. El col·loqui, anomenat 'Compromesos amb el Medi Ambient', va tenir lloc el passat dimecres 27 d'abril, comptant amb la participació d'especialistes i directius de la companyia responsables de diverses àrees a l'entorn de la RSE i la producció responsable i sostenible. Entre les principals dades que es van oferir a la taula rodona destaquen l'estalvi de 860 milions de litres d'aigua a la planta de Coca Cola a Barcelona i el compromís de la multinacional a nivell global de tornar a la naturalesa la totalitat de l'aigua que es fa servir en la producció dels seus refrescos al 2020.La iniciativa de Coca Cola neix en un context en què els directius de la multinacional creuen que la responsabilitat ambiental necessita convertir-se en eix central per a les empreses i un veritable desafiament que cal afrontar i potenciar.Entre els participants en el col·loqui es troben Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, qui presideix l'acte; i Víctor Viñuales, director de la Fundació ECODES, qui reflexiona sobre els reptes i les solucions per assegurar la disponibilitat de l'aigua a través d'un projecte participatiu de restauració forestal i recuperació d'aigua. Per la seva banda, Juan José Litrán, director de relacions corporatives de Coca-Cola Iberia, i José Antonio Echeverría, director corporatiu industrial i de supply chain de Coca-Cola Iberian Partners, presenten el pla de responsabilitat ambiental de la companyia i els compromisos assumits en benefici de l'estat i la qualitat de l'aigua.

Gestió racional de l'aigua

La preocupació per l'aigua de la companyia Coca Cola neix d'una terrible premissa: l'escassetat d'aigua afecta més del 40% de la població mundial i es preveu que la xifra augmenti. Tant és així que garantir la disponibilitat futura d'aigua i la seva gestió racional és un dels objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides per a 2030. Per aquest motiu, la millora i protecció de l'aigua és un dels pilars fonamentals de l'estratègia ambiental de Coca Cola, que treballa des de fa anys per aconseguir la màxima sostenibilitat del seu model de negoci.El 2007, la multinacional es va fixar com a objectiu per al 2020 tornar a la natura l'aigua continguda en els seus envasos, però ja a hores d'ara l'empresa ha aconseguit gairebé complir aquest repte, és a dir, aconsegueix reposar el 94% de l'aigua que estima que usa. Per cada litre de Coca-Cola, s'utilitzen els 0,9 litres d'aigua del contingut del refresc més el consum que es deriva dels processos de fabricació i envasat. Des de 2010 l'empresa ha aconseguit un 12% de millora en el consum d'aigua, passant de 1.18 a 0.93 litres d'aigua emprada per cada litre de refresc produït. D'aquesta manera estalvia més de 3.000 milions de litres d'aigua en els últims cinc anys.

Projectes sobre el terreny

A part d'aquestes millores en els processos de producció, la política mediambiental de Coca Cola ha permès que la companyia participi i desenvolupi diferents projectes d'abastiment d'aigua per a protegir entorns de gran valor ecològic. Aquestes iniciatives es realitzen en col·laboració amb ONG, autoritats, universitats i institucions, aconseguint l'any passat retornar a la natura un total 1.550 milions de litres d'aigua.Un dels projectes més importants dels patrocinats per Coca Cola és el que es porta a terme en col·laboració amb WWF a l'entorn del Parc Nacional de les Taules de Daimiel des 2012. Gràcies al model de gestió de l'aigua s'ha aconseguit que els agricultors de la zona compten amb eines per optimitzar l'ús de l'aigua i obtenir collites de qualitat, al mateix temps que estalvien aigua per assegurar el futur de les zones humides. Altres projectes d'envergadura són els treballs en les Conques Mineres de Terol afectades per un incendi, a la desembocadura del riu Guadalhorce, a Màlaga, o en l'entorn de l'Albufera de València.