Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Canvi climàtic i agricultura
sostenible a Alimentaria 2016

BARCELONA - 25/04/2016


Afavorit per l'empresa alimentària Nestlé, Alimentària 2016 acull el matí del 26 d'abril la tercera edició del Fòrum Nestlé de Creació de Valor Compartit, en el qual es reflexionarà sobre el paper de la indústria alimentària davant el canvi climàtic. Segons l'organització, aquest és un dels reptes globals més importants als quals la societat ha de fer front i és necessari entendre el seu impacte en el sector alimentari. Segons les premisses del fòrum, la cadena d'aprovisionament de matèries primeres és un dels punts en què cal posar especial atenció.Aquesta edició del fòrum coincideix amb el 150 aniversari de Nestlé, i el seu director general a Espanya, Laurent Dereux, obre la sessió amb la ponència "L'Impacte del Canvi Climàtic en el Sector Alimentari". Posteriorment, en el col•loqui moderat pel periodista Manuel Campo Vidal, el debat gira al voltant de les accions i solucions dirigides a assegurar la sostenibilitat de l'alimentació contribuint a la nutrició, la salut i el benestar de les persones.
Gerald C. Nelson, professor emèrit de la Universitat d'Illinois reflexiona sobre "La Resposta Global Enfront del Canvi Climàtic", i José López, ex-vicepresident executiu d'operacions del grup Nestlè reflexiona sobre "El rol de la Indústria Alimentària al Abastament Sostenible de Matèries Primeres ". Així mateix, Celsa Peiteado, coordinadora de política agrària i desenvolupament rural de WWF Espanya, intenta desbrossar el camí "Cap a un Nou Model d'Agricultura Sostenible a Espanya" i, finalment, la ponència de João Carvalho, director de solucions i desenvolupament de negoci de SAP Espanya versa sobre "Big data i agricultura digital".Combinar innovació i negoci

Aquest fòrum s'enquadra dins de l'anomenat The Alimentaria Hub 2016, un espai de la fira que pretén que innovació i negoci "es donin la mà". Entre els diferents eixos estratègics d'aquesta secció s'aborden conceptes com innovació, R+D+I i marques, nutrició, salut i benestar; i Responsabilitat Social Corporativa. Els objectius són, entre d'altres, fomentar la col•laboració empresarial, promoure la competitivitat, reflexionar sobre el desenvolupament sostenible i donar suport al desenvolupament de nous projectes afavorint el contacte entre Start-ups i Business Angels.
Enquadrat també en aquest espai se celebra un altre certamen amb marcat caràcter social amb incidència directa en la salut i el benestar a través de la de l'alimentació. Es tracta del XI Congrés Dieta Mediterrània, que tindrà lloc els propers dimecres 27 i dijous 28. Dins del programa es tractaran aspectes com el paper de les dietes personalitzades en la promoció de la salut, els aliments ecològics davant aliments convencionals, avantatges dels aliments de temporada i de proximitat, i fins i tot camps adjacents com la importància del patró del son en la obesitat i la salut, els efectes de la felicitat i altres aspectes psicològics sobre la longevitat; i la relació entre activitat física, exercici i salut. El congrés analitzarà fins i tot un aspecte tan aparentment allunyat de l'alimentació com pot ser l'urbanisme saludable i com l'entorn urbanístic determina la nostra salut.

Un exemple de producte saludable

Lògicament, una de les activitats principals d'Alimentaria és la presentació de nous productes, i en molts casos, les innovacions que es presenten aquesta en aquesta edició ja estan enfocades cap a objectius de sostenibilitat, ecologia i salut alimentària. Un exemple d'aquestes noves tendències i preocupacions és Snapea Crisps, de la multinacional japonesa Calbee. Aquesta companyia ha presentat una nova categoria de snacks per a un estil de vida saludable batejat com snacking verd. La gran novetat del producte és que aquest snack està elaborat amb pèsols fornejats, no fregits.


Per tant, aconsegueix combinar un gust intens, necessari en qualsevol producte de pica-pica, amb l'aportació nutricional dels llegums. Snapea Crisps conté més d'un 70% de pèsol i un 8% d'arròs. Així, aquest nou snack és font de calci i de ferro, amb alt contingut en fibra i en proteïna vegetal i menys de 100 kcal. per ració. És adequat per a vegetarians i no conté gluten ni fruits secs. Es començarà a comercialitzar a partir del mes que ve en tres sabors diferents: al punt de sal; tomàquet i alfàbrega; i pebre negre i un toc de romaní.