Logo

El Portal de la RSE i les Pimes

Evolo, models de negoci
socials i transport sostenible


BARCELONA - 21/01/2016


Evolo és una empresa d'enginyeria, pertanyent al grup industrial Elproex, amb seu a Vitòria. L'objectiu principal de la companyia és buscar solucions de mobilitat sostenible. Segons l'estratègia de la companyia, això vol dir que la seva funció primordial consisteix a aconseguir moure persones, mercaderies o residus dins de les ciutats amb el mínim cost energètic i amb el mínim cost econòmic, així com amb el menor impacte per a la societat.
Malgrat que el catàleg de Evolo és extens i abraça diverses solucions de transport que es plasmen en diferents models de vehicles, tots es caracteritzen per una major versatilitat, eficàcia i estalvi de costos enfront dels mitjans de transport convencionals a motor. Per exemple, el model exposat en el passat saló Smart City Expo de Barcelona, ​​un transport de mercaderies a pedals que incorpora com a ajuda un motor elèctric a la roda davantera, és segons dades que aporta Aitzol Fernández, un dels màxims responsables de l'empresa, "molt més eficient que una furgoneta convencional, no només perquè consumeix menys energia sinó perquè on una furgoneta pot fer 835 repartiments mensuals, un vehicle d'aquestes característiques pot arribar fins als 1500". Segons les dades d'Evolo, els seus vehicles doblen la capacitat de treball enfront dels tradicionals motoritzats consumint unes 200 vegades menys energia.Negocis amb vessant social

L'activitat d'Evolo té també un vessant social. D'una banda, Aitzol Fernández explica que aquest tipus de transport "crea llocs de treball en un sector com el transport, que a Espanya està molt malament. A més creiem que el dignifica". D'altra banda, l'activitat de Evolo neix de l'estudi de les problemàtiques de mobilitat que es donen actualment en el centre de les ciutats. Segons l'anàlisi de la companyia de Vitòria, els centres de les ciutats es congestionen i els responsables municipals adopten decisions que suposen treure el trànsit del centre de les ciutats, crear zones de vianants, etc. i això provoca problemes en el transport tant de persones com de mercaderies. No obstant això, el comerç vol estar al centre de les ciutats. I tant ells com la gent que viu en aquestes zones, per regla general col·lectius d'una certa edat, tenen problemes tant en el transport de les persones com en el transport de mercaderies. Aitzol Fernández indica que "els comerços troben problemes per fer arribar les mercaderies als seus locals, i les persones per fer arribar tot el que necessiten a les seves llars, i al mateix temps no volen estar envaïts i afectats pel transport de camions i furgonetes que fins a la data semblen ser l'única solució per a aquest transport".Adeqüació a l'usuari

Encara que sembli paradoxal, segons afirmen els responsables d'Evolo, no es dediquen a desenvolupar vehicles, sinó models de negoci basats a en aquestes solucions de transport sostenibles. Aitzol Fernández afrima que "vendre un dels nostres vehicles a un particular sense major explicació pot ser vendre un molt bon producte però fer-li una feina si no ho sap utilitzar. Nosaltres desenvolupem models de negoci i els adeqüem a un usuari concret i li ensenyem com pot aconseguir més diners, com pot aconseguir un negoci sostenible utilitzant aquests vehicles que evidentment tenen una sèrie d'avantatges enfront dels que s'utilitzen habitualment".
Una d'aquestes iniciatives empresarials basades en aquests mitjans de transport sostenibles té un marcat caràcter d'integració laboral i social, a més de la seva vessant d'eficiència energètica, lluita contra la pol·lució i el canvi climàtic. Es tracta d'Alencop, una cooperativa de Barcelona que integra col·lectius desfavorits. En aquest cas concret treballa amb col·lectius subsaharians i es dedica a recollir, reciclar i refabricar electrodomèstics i elements fora d'ús. D'aquesta manera, han aconseguit crear ocupació per a 15 persones. Aitzol Fernández destaca que en aquest cas com en molts altres "el vehicle l'única cosa que fa dins el model de negoci és servir per transportar allò que es vol retirar d'una casa".